Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

SPOMLADANSKA POZEBA V VINOGRADIH

SPOMLADANSKA POZEBA V VINOGRADIH
Prejšnjo sredo je vinograde na širšem območju Posavja prizadela spomladanska pozeba mladik vinske trte. Trta je v vsej rastni sezoni zelo občutljiva na nizke temperature. Predstavljajo ji znatno težavo, posebej, ko temperature padejo pod ledišče. Občutljivost za nizke temperature se pri trti razlikuje glede na sorto vinske trte in podlago. Tudi sama lega pripomore k nagnjenosti oz. večji odpornosti proti pozebi. Seveda pa je bila razvojna ali fenološka faza tista, od katere je bilo odvisno, v kakšni meri so brsti in mali zeleni poganjki tudi pozebli. Nekatere sorte so imele razvite tudi tri ali že štiri listke in tudi kabrniki so se že dobro videli. Po literaturi lahko sklepamo, da odganjajoča očesa in mladike močno prizadenejo temperature okoli -1,10C ali manj.
V vseh treh vinorodnih okoliših je bila jutranja temperatura -1,5 °C do -3,5 °C, na mikrolokacijah tudi nižje do -4°C. Ohladitev in padavine, ki so padle v torek, so pospešile in okrepile intenzivnost pozebe. Zelene odgnane mladike so na vinski trti pozeble od 80-100% v vinogradih, ki ležijo nekje od 250 do 260 m, razen na posameznih parcelah, kjer se je megla pojavila dovolj zgodaj.
Kaj pa sedaj?
Svetujemo da posušene poganjke pustimo pri miru. To pa predvsem iz razloga da pri odstranjevanju, rezanju ali trganju ne bi poškodovali zasnove sobrsta. V tem primeru bi bila škoda dvakratna. Razumemo skrbne vinogradnike, ki so zavzeti in pedantni in imajo radi stvari pod nadzorom, na drugi strani pa v naravi ne moremo prehiteti in iskati bližnjic. Mnogo je idej od škropljenja s foliarnimi gnojili, aminokislinami itd. Menimo, da je potrebno trsu pomagati in ga ne ovirati. Dokler trs ne razvije vsaj minimalne listne površine, bo bolj težko sprejel dodana hranila. Enostavno bo najbolje počakati 10-14 dni in upati, da bo v tem času vsaj malo deževalo. Pri pletvi in zelenih delih odstranjevanja poganjkov bomo morali biti dosledni, saj bo zbrstelo mnogo mladik iz sobrstov in spečih oči, tako da bo obseg zelenih del večji kot sicer. Zelenih del se bo potrebno lotiti zgodaj, ko bodo poganjki veliki 10-20cm. Zelo pazljivo bomo morali dognojevati predvsem z dušikom. To pomeni več manjših obrokov po 30-40 kg čistega N/ha, kar pomeni 100-150 kg/ha mineralnega gnojila KAN. Ob tem verjetno ni potrebno posebej opozarjati, da je zaščito vinske trte pred boleznimi in škodljivci potrebno izvesti brezhibno. Na ta način bomo najbolj pomagali trsu, da bo stres od pozebe najlažje premostil. Vinogradnikom želimo potrpljenja in strokovnih prijemov. Prepričani smo, da bomo v jeseni tako vsaj delno nagrajeni za svoj strokovni pristop in oskrbo trsov v svojih vinogradih.
Pripravil:
Jernej MARTINČIČ, univ.dipl.ing.kmet.

Bilten

Zbornik 30 let naslovnica

Zbornik ob 30 letnici

 

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih