Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

Cvičkov dvor tudi v Kostanjevici na Krki

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki je eno od 32 društev, vključenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske, ki s svojo vizijo aktivno sodeluje in soustvarja na področju vinogradništva in vinarstva. Je društvo, ki se ponaša z eminentnimi nazivi Kraljev cvička, Cvičkove princese in Ambasadorjev cvička, kar je projekt Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Z izborom Kralja cvička so v okviru prireditve Teden cvička pričeli v letu 1992, z letom 1999 pa so pričeli s podeljevanjem naziva Cvičkova princesa in Ambasador cvička. V zadnjem obdobju so se združili v Cvičkov dvor, kot sekcija Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Ta imena veliko pripomorejo pri promociji in razpoznavnosti dolenjske, vinogradništva ter vinarstva. Nosilci častnih nazivov želijo, da jih tudi v prihodnje povezuje močna vrv tako posebnih in plemenitih ljudi, kot so prijatelji cvička in da njihovi laskavi naslovi postanejo eden od razpoznavnih znakov naših lepi krajev.

cvickov-dvor

Kralj cvička

Kralj cvička je vinogradnik, ki v danem letu pridela najboljši cviček in ustreza zakonodaji, ki jo nosi cviček priznanega tradicionalnega poimenovanja. Razglašen in okronan je na osredji prireditvi Teden cvička. Kralji cvička imajo enotne srajce z emblemom in veseli so, da so se pričeli dobivati skupaj. Letos so organizirali strokovno ekskurzijo v Belo Krajino, kjer so svoje izkušnje in misli delili z belokranjskimi vinogradniki. Leta 1998 je bil na 26. Tednu cvička za Kralja cvička okronan Stane Jarkovič, leta 2000 na 28. in leta 2007 na 35. Tednu cvička Toni Jarkovič, leta 2003 na 31. Tednu cvička Franc Gramc in leta 2011 na 39. Tednu cvička Anton Unetič.

Cvičkova princesa

Cvičkova princesa je dekle iz vinogradniške družine, ki to ime pridobi v konkurenci na podlagi znanja iz področja vinogradništva, vinarstva, vinske kulture, tujih jezikov, z nastopom, s komunikacijo in seveda tudi z degustacijo, pred deset člansko strokovno komisijo in množico obiskovalcev prireditve. Na 27. Tednu cvička v letu 1999 so dolenjski vinogradniki v Ždinji vasi pod Trško goro namestili krono prve Cvičkove princese Lei-Mariji Colarič-Jakše. Danes imamo že 15 Cvičkovo princeso, povezane so v klub, imajo enotna oblačila in se dobivajo ob posameznih priložnostih.

Ambasador cvička

Ambasador cvička je oseba, ki na področju vinogradništva in vinarstva naredi kaj posebnega, izjemnega in ima zasluge za nove pridobitve. To je lahko tudi oseba, ki dalj časa intenzivno deluje na tem področju in se vseskozi aktivno vključuje v aktivnosti. Leta 2000 je bil na 28. Tednu cvička za Ambasadorja cvička imenovan pokojni Darko Marjetič, leta 2004 pa na 32. Tednu cvička pokojni Anton Jarkovič najstarejši, oba sta bila ob 10. obletnici delovanja društva imenovana tudi za častna člana. V letu 2006 je na 34. Tednu cvička Ambasador cvička postal predsednik Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki, Stane Tomazin, ki ima velike zasluge za mnoge aktivnosti v Društvu in v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske ter za večletno izvedbo prireditve Teden cvička v Kostanjevici na Krki.

Lea-Marija Colarič-Jakše

Bilten

Zbornik 30 let naslovnica

Zbornik ob 30 letnici

 

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih