Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

Kralj cvička Stane Jarkovič

stane-jarkovicStane Jarkovič izhaja iz družine, kjer je bilo pet otrok, ima dva brata in dve sestri. Odkar pomni, se je družina Jarkovič ukvarjala z vinogradništvom. Stane se s ponosom spominja očeta, ki mu je vinogradništvo pomenilo največ. Kot prvi je na Gorjancih organiziral vinogradniško skupnost in na sodoben način zasadil 10 ha vinogradov. Bil je tudi predsednik vinogradniške zadruge. Za vsa ta dejanja in ljubezen do vinske trte je prejel številna priznanja, med drugimi tudi priznanje ambasadorja cvička. Znal je vzbuditi ljubezen do vinogradništva pri vseh treh sinovih. Razširili so proizvodnjo vin, za katera so prejeli mnoge zlate in velike zlate medalje.

Stane je kot prvi v družini Jarkovič prejel naziv Kralj cvička, in sicer je bilo to v letu 1998. »Ponosen sem na sina Igorja, ki je prevzel kmetijo in je s tem tradicijo vinarstva v naši družini popeljal naprej. Ponosen tudi na svoja nečaka Tonija in Roberta Jarkoviča, ki sta tudi postala Kralja cvička. Predani smo tudi promociji vinske kulture naših krajev, vse to pa potrjuje, da uspešno ohranjamo tradicijo, ki v naši družini izhaja že vse od leta 1868, kakor je vklesano na prešinem kamnu naše zidanice v Zavodah,« pravi Stane Jarkovič, ki zbira in neguje svoje zgodbe o vinih in katerega moto v življenju se glasi »pomagati ljudem«.

Preberite več ...

Kralj cvička Toni Jarkovič

toni-jarkovicToni Jarkovič se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že 16 let. Želja po vinogradništvu je v njem tlela že od majhnih nog, saj je bil s starši vedno prisoten pri vseh delih. »Začelo se je, ko smo pred 17 leti kupili parcelo pod Mohorjem in jo pričeli pripravljati za nov nasad. Dela sem se lotil sam, kupil sem bager ter se spopadel z izredno kamnitim terenom. Še sam nisem verjel, da lahko iz tako težkih razmer ustvarim prelep vinograd. Na pomoč so mi poleg družine priskočili prijatelji in sorodniki in s skupnimi močmi smo posadili prve trte. Sprva mi je vinogradništvo predstavljalo hobi, potem pa smo z leti vinograde večali in jih vzeli tudi v najem,« se spominja Toni.

Danes družini Jarkovič vinogradništvo pomeni vir dodatnega zaslužka, trenutno obdelujejo približno 11.000 trsov. To sta dva malo večja vinograda in nekaj manjših. Vinogradi med sabo niso veliko oddaljeni, kar ocenjuje kot prednost. Največji delež vseh vin v njihovi kleti predstavlja vino cviček, ki je tudi njegovo najljubše vino, saj meni, da ima to vino svoje mesto ob vsaki jedi in priložnosti. Sicer pa za družino Jarkovič, ki ima tri šoloobvezne otroke, vinogradništvo ni osnovna dejavnost, saj se Toni ukvarja z gradbeništvom, pa tudi žena Mihaela je zaposlena.

Preberite več ...

Kralj Cvička Franc Gramc

franc-gramcŽe dobrega četrt stoletja je minilo, odkar se je Franc Gramc priženil v vas Jablance, kjer živi s svojo družino. Na kmetiji je vodilna panoga vinogradništvo, ukvarjajo pa se tudi z rejo krav dojilj. Mlečno proizvodnjo so ukinili pred petimi leti, saj je bilo mleko prepoceni, dela pa veliko. Pred tremi leti so pričeli z ekološkim kmetovanjem in pridobili certifikat ekološke kmetije, vinogradništvo pa je v integrirani pridelavi. Za delo na kmetiji poprimejo vsi družinski člani. Vstajajo med 5. in 6. uro zjutraj, zajtrkujejo in se pogovorijo, kaj bodo počeli čez dan. Kar je skupnega dela, naredijo skupaj, potem pa gre vsak na svoje delovno področje do večernih ur. Franc je delaven in skrben poglavar družine, sicer po poklicu mehanik, ki sledi svojim mišljenjem in ciljem, trdne vrednote pa prenaša tudi na svoje otroke. Naredili so novo stanovanjsko hišo, hleve, obnavljajo kleti, vinograde, gospodarska poslopja, pravzaprav vsaka generacija nekaj premakne.

Preberite več ...

Kralj cvička Anton Unetič

anton-uneticAnton Unetič s svojo ženo Vero ter sinovoma živi v vasici Slinovce, ki so jo mnogi spoznali ravno zaradi Antona, ki je v letu 2011 postal Kralj cvička.

Poleg vinogradništva se Anton ukvarja še s kmetijstvom, in sicer z živinorejo in ovčerejo, saj ima okoli domačije tri hektare pašnikov. »Če ne bi imel ovac, bi bila okoli kmetijskega gospodarstva džungla, tako da še medved ne bi mogel skozi,« se pošali Anton in doda, kako pomembno je, da skrbno obdelujemo kmetijske površine.

Najbolj težko pričakovan čas leta je tako za Antona, kot za mnoge vinogradnike jesen, ko se lahko s svojo družino in prijatelji veseli trgatve. Prve trte je posadil pred 37 leti, in sicer je bilo to 300 trt, potem pa je skozi leta povečeval to število. Trenutno obdeluje več vinogradov, od tega je 2.000 trt v njegovi lasti, 1.000 trt pa ima v najemu. En vinograd ima 100 m od doma, drugega pa v Zavodah. Letno pridela okoli 6.000 l vina, od tega okoli 80 % cvička, vina pa tudi že stekleniči. Njegovo najljubše vino in vsakodnevna pijača je cviček, saj mu tudi zdravstvo priznava ugoden vpliv na zdravje. Vseeno pa si rad privošči tudi kakšen kozarec frankinje ali drugega vina.

Preberite več ...

Bilten

Zbornik 30 let naslovnica

Zbornik ob 30 letnici

 

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih